מהו קוד מימון אשפוז סיעודי ומי זכאי?
ראשית דבר: אשפוז סיעודי (למטופלים סיעודיים ו/או תשושי נפש) בבתי אבות איננו חלק מסל הבריאות ולפיכך המימון במידה ואין יכולת לתשלום באופן פרטי, אפשרי דרך קבלת סיוע כלכלי ממשרד הבריאות.
מימון המדינה לאשפוז סיעודי נקרא “קוד”.
הזכאות ל”קוד” נמדדת על פי קריטריונים כלכליים של המטופל ובני משפחתו ממעגל ראשון. בעזרת מילוי שאלונים, צירוף מסמכים והגשתם לסניף משרד הבריאות הקרוב למקום מגוריכם ישקף את מידת הסיוע הכלכלי אותו תעניק המדינה עבור המבוגר.
מבוגרים בישראל סיעודיים ו/או תשושי נפש (הסובלים מדמנציה או ירידה קוגניטיבית) זכאים לסיוע כלכלי (“אשפוז בקוד”) ממשרד הבריאות מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי ובכפוף לנוהלי משרד הבריאות.
הסיוע במימון ניתן רק בעת התאמתם לבתי האבות והמחלקות הטיפוליות בכפוף למצבם והגדרתם. כאן, בשלב רגיש זה מתחיל הצעד הראשון בתפקידי כגרונטולוגית מומחית בסיוע למשפחות בבחירת המקום המתאים ליקירכם.
הזכאים לסיוע הכלכלי “קוד” משרד הבריאות” הם קשישים סיעודיים או תשושי נפש (עם ירידה קוגניטיבית או דמנציה), שנדרשים לעבור למוסד שיש בו מחלקה המתאימה למצבם.
גובה ההשתתפות העצמית נקבע לפי “מבחן הכנסות” של המטופלים, בני זוגם וילדיהם הבגירים. לקבלת הערכה ראשונית של הסכום ניתן להיעזר במחשבון משרד הבריאות.
כיצד מממשים את הזכות לקוד מימון אשפוז סיעודי?
מבוגרים ובני משפחתם שאין באפשרותם לממן בעצמם את השהות במוסד הסיעודי, מתבקשים לפנות אליי לצורך קבלת הסבר, הנחיות וטפסים למילוי בקשת קוד אישפוז.
את המסמכים המצ”ב ניתן לשלוח בפקס או להגיע ללשכת הבריאות הקרובה.
* טופס בקשה לסידור מוסדי במוסד סיעודי מלא וחתום, צילום של תעודת הזהות של הקשיש כולל ספח עם הכתובת
* טופס מידע רפואי – סיעודי – תפקודי מהחודש האחרון שמולאו על-ידי אחות ורופא/ת המשפחה בהמשך לבדיקתו של המבוגר. אליו יש לצרף סיכום רפואי מהרופא המטפל עם פירוט בעיות רפואיות, טיפולים ובדיקות שנערכו לאחרונה ומצבו התפקודי של הקשיש בעבר ובהווה.
* יש להגיש סיכומי אשפוזים (“מכתבי שחרור מבתי חולים”) מהשנה האחרונה,
* דו”ח פסיכו-סוציאלי שימולא על-ידי עובד/ת סוציאלית מהקהילה שמכירה את המטופל. אליו יש להוסיף מסמכים הרלוונטיים למטופל החווה פגיעה בכושר השיפוט (אם יש) בנושא מינוי אפוטרופוס, ייפוי כוח לטיפול רפואי, ייפוי כוח מתמשך או משולב, או מינוי תומך החלטות.
במקרים מסוימים יידרשו מסמכים נוספים. ניתן להגיש את מסמכי הבקשה באופן מקוון, בדוא”ל, בפקס או בהגעה למחלקה למחלות ממושכות בלשכת הבריאות המשויכת למקום מגורי המטופל (על פי כתובתו בתעודת הזהות).
בהמשך לייעוץ משותף איתי, יבחר בית האבות המתאים ביותר למטופל תוך הקפדה על בדיקת פעילותו ברישיון משרד הבריאות והסכם תקף עם משרד הבריאות לקבלת דיירים במימון משרד הבריאות.
מהי הגדרתו של המטופל וכיצד מגדירים?
השלב הבא אחרי הגשת בקשת הקוד למשרד הבריאות יתואם מול המשפחה או המטפלים במבוגר, ביקור של אח/ות או עו”ס/ית מלשכת הבריאות. הביקור ייקבע תוך 14 ימי עבודה ממועד הגשת כל המסמכים. בסיומה, יערך דיון בין הגורמים המקצועיים ויקבע סיווג של המטופל כ”סיעודי” או תשוש נפש”.
במצבים בהם הועדה תקבע שהמטופל אינו מתאים להגדרות אלה אלא למצב תפקודי כעצמאי או תשוש, המשפחה מתבקשת לחזור אליי למציאת המסגרת המתאימה.
איך נקבע כמה יממן משרד הבריאות?
לאחר שהוועדה קובעת מהו סיווגו של המטופל יש למלא הטפסים הבאים:
* שאלון הצהרה של המטופלים ובני זוגם
* שאלון הצהרה לילדיהם הבגירים של המטופלים
על המשפחה והמטופל לחתום על השאלונים בפני עורך דין או מזכיר בית משפט ולהגישם ללשכת הבריאות. בחלק מלשכות הבריאות ניתן לחתום בפני עורך דין בתיאום מראש וללא תשלום.
הגשת שאלוני ההצהרה בתוספת למסמכים למטופל בן/בת הזוג וילדי המטופל:
- עובד שכיר או גמלאי – אישורי הכנסה משלושת החודשים האחרונים. עצמאי – שומת מס אחרונה מפקיד השומה במס הכנסה.
- אישורים: גובה קצבת הביטוח הלאומי, הכנסות נוספות, אם יש (כגון רנטה, תגמולי ביטוח, הכנסות מנכסי מקרקעין וכדומה).
- מידע על: חסכונות ופיקדונות, ביטוח סיעודי פרטי.
- מסמכים על הוצאות חריגות, אם יש (משכנתא/שכר דירה, החזרי הלוואות וכדומה).
הגשת שאלוני הצהרה של ילדי המטופל מגיל 21 ומעלה
- עובד שכיר או גמלאי – אישורי הכנסה משלושת החודשים האחרונים. עצמאי – שומת מס סופית ואחרונה מפקיד שומה.
- משכנתא – אישור מבנק למשכנתאות על גובה ההלוואה, גובה ההחזר החודשי ומועד המשכנתא.
- אישור לימודים של בן/בת באוניברסיטה או שירות בצבא/שירות לאומי.
- אישור על שכר דירה.
לאחר שקלול כל האישורים שיוגשו למשרד הבריאות, ייקבע גובה ההשתתפות של המטופל, בת זוגו ושל כל אחד מילדיו .
יש לציין שמבחן ההכנסות לילדים נקבע כשכל מקרה נבדק לגופו תוך מתן דגש לא רק להכנסות אלא גם להוצאות של כל צאצא למשפחתו שלו.
למעט מקרים מיוחדים, ילדים שיסרבו לתשלום, המדינה תמשוך את ידיה מהמשך טיפול והמשפחה תאלץ לממן בעצמה את שהות המטופל בבית אבות.
לקבלת מידע אישי בהתאם לזהות המבקש מימון קוד משרד הבריאות והסבר על הכנסות שלא יילקחו בחשבון לצורך מבחן ההכנסות, ניתן לראות באתר משרד הבריאות.
בשלב הסופי ולאחר קביעת גובה ההשתתפות של בני המשפחה, יחתום כל אחד מהם על כתב התחייבות אישי לתשלום חודשי. למעמד החתימה יש להביא שני ערבים בעלי הכנסה קבועה.
נושא בחירת בית האבות הגריאטרי עבור הנזקקים לשירות סיעודי , רפואי שיקומי הוא רגיש ומורכב. לשם כך אני כאן.
כגרונטולוגית מומחית בתחום הזקנה הן בהיבט האקדמי ובעיקר בניסיון שטח ארוך טווח, אשמח לעמוד לרשותכם בבחירת הבית הסיעודי החדש. בחירת המקום המיועד נעשית מתוך רגישות רבה והתחשבות בכל הפרמטרים הנוגעים לחיי המטופל ומשפחתו הכוללים היבטים משפחתיים, סוציאליים, משפטיים, כלכליים, פסיכולוגים, גיאוגרפים ועוד… את עבודת הרקמה, אנחנו עושים יחדיו. בשיתוף פעולה מלא הבא לתת נחת ואיכות חיים בהתאם לצרכי המטופל בראש וראשונה ובני המשפחה.
ניתן ליצור איתי קשר עוד היום 24/7 במתן סיוע בכל הדרוש.
נורית מי-דן, 054-4707307
|